Изберете страница

 

Има хора, които смятат, че успехът се дължи на това кого познавате, но той всъщност почти винаги се базира на това какво знаете. Ето защо повечето от нас искат да учат по-бързо, да запомнят повече информация и съответно да подобрят паметта си.

Така че нека разгледаме няколко отлични и научно обосновани начина да постигнем това.

Науката непрестанно намира нови връзки между простичките неща, които правим всеки ден, и които повишават капацитета на паметта ни.

Запаметяването е сложен процес, който се състои от няколко различни мозъчни дейности – създаване на спомени, укрепване на паметта, припомняне.

Сега нека разгледаме някои от начините, с помощта на които съгласно изследванията можете да запомняте повече и да забравяте по-малко.

  1. Физически тренировки за подобряване на паметта

Мозъчните изследвания на плъхове и на хора са показали, че редовните тренировки могат да подобрят паметта. Доказано е, че фитнесът, дори и не много редовен, при възрастните хора забавя загубата на паметта. Разбира се, ползите от физическите упражнения са многобройни, но по-специално за мозъка водят до подобрение освен на паметта и на когнитивните способности. Така че ако търсите начин да останете с остър ум, разходката би могла да е отговорът.

  1. Дъвчете дъвка за по-силна памет

Друг лесен начин да подобрите паметта си е да дъвчите дъвка докато учите нещо ново. Проведените проучвания са противоречиви и не могат да служат за сериозно основание, но едно от публикуваните наскоро изследвания показа, че участниците, изпълняващи задачи, свързани със запаметяването, които са дъвчили дъвка по време на експеримента, са били по-точни и са показали по-високи времеви реакции.

  1. Пийте кафе за по-добра памет

Спорно е дали кофеинът може да подобри паметта, ако се пие преди да започнете да учите нещо ново. Повечето изследвания показват малък или никакъв ефект от приемането на кофеин преди създаването на нови спомени. Едно скорошно проучване обаче показа, че приемът на кофеинова таблетка след изпълнение на учебна задача наистина подобрява паметта до 24 часа след това. Учените вярват, че ефектът настъпва, когато кофеинът се приема след, а не преди учебните задачи. Така че пийнете малко кафе, не за да се събудите сутринта, а за да задържите повече от това, което сте научили през деня.

  1. Медитирайте, за да подобрите работната памет

Работната памет малко напомня на мозъчен бележник, където временно се съхранява новата информация. Когато чуете нечие име или адреса, на който трябва да отидете, Вие задържате тези детайли в работната памет, докато не приключите с тях. Ако те повече не Ви потрябват, Вие ги забравяте напълно. Ако те са Ви полезни обаче, Вие ги изпращате в дългосрочната памет, където те могат да бъдат подсилени и припомнени по-късно.

Работната памет е нещо, което използваме всеки ден, така че, когато е по-силна, тя прави живота ни много по-лесен. За повечето възрастни максималният капацитет, който могат да задържат в работната си памет, е около седем „неща”, но ако тя не се използва достатъчно, медитацията може да я укрепи.

Изследванията са показали, че дори участниците, които нямат опит в осъзнато медитиране, могат да подобрят паметта си само за осем седмици. Беше доказано, че медитацията, помагайки ни да се концентрираме, подобрява резултатите от стандартните тестове и работната памет само за две седмици.

Въпреки че по време на медитация мозъкът спира да обработва информация толкова активно, колкото обикновено, тя се оказва от полза за паметта. Така че от време на време спирайте за малко, за да изпразните ума си. Не само ще се почувствате по-малко стресирани, но и ще помните доста повече.

  1. Яжте горски плодове за по-добра дълготрайна памет

Изследване показа, че яденето на горски плодове може да предотврати отслабването на паметта. Изследване на Редингския и Плимутския университети установи, че включването на боровинки в нормална диета за дванадесет седмици подобрява изпълнението на задачи, свързани с пространствената работна памет.

Необходими са повече изследвания в тази област, но учените са все по-близо до разбирането как горските плодове могат да въздействат върху нашия мозък. В частност за боровинките е известно, че съдържат голямо количество флавоноиди (антиоксиданти), които изглежда укрепват съществуващите връзки в мозъка. Това би могло да обясни тяхната полза за дългосрочната памет.

И дори ако се окаже, че не помагат особено на паметта, горските плодове при всички случаи са полезни за Вас.

  1. Спете повече, за да укрепите паметта

Доказано е, че сънят е един от най-важните елементи за добра памет. Тъй като по време на сън протича укрепването на по-голямата част от паметта ни, звучи логично, че без да спим достатъчно, ще доста по-трудно да си спомним нещата, които сме учили.

Дори кратката дрямка може да подобри паметта.

Не е важен сънят само след създаването на спомените, но също така и този преди да се научава нещо ново. Проучванията установиха, че лишаването от сън може да повлияе на способността ни да запаметяваме нови неща и да укрепваме вече създадени спомени.

Сега вече не Ви е нужно извинение, за да дремнете или да поспите още малко.

 

Share This