Изберете страница

Езиковата бариера е най-често срещаният проблем, водещ до недоразумения и грешки при общуването между хората от различни държави. Тя е сериозна пречка, когато пътуваме в чужбина или посрещаме чужденци у дома, когато не намираме субтитри за сваления филм, когато се оказва, че новите мениджъри не говорят български.

Трудностите

Два са основните фактора, изграждащи тази на пръв поглед непреодолима преграда. Първият е свързан с недостатъчните познания по конкретния език, а вторият – с неувереността в себе си.

Години наред се записваме на различни курсове, пишем си домашните, наизустяваме думи, а така и не успяваме да проведем свободен разговор с чужденец. Страхуваме се, че няма да ни разберат или по-лошо – че ще изглеждаме смешни в очите на другите .

Хубавата новина

Хубавата новина е, че няма непреодолими бариери.Всеки човек по всяко време и на всяка възраст може да научи чужд език, стига да следва правилните стъпки и да е упорит в желанието си.

Има причина, поради която толкова много хора се отказват да учат език преди да проговорят достатъчно свободно и уверено. Най-добрата аналогия е сдиетата за отслабване.Ако не подходите с правилното отношение и не използвате правилните средства, много бързо ще се разочаровате поради липса на добри и очаквани резултати. Същото се отнася и до изучаването на чужд език.

Представяме ви пет начина за преодоляване на пречките, които спъват вашите усилия да научите нов език.

Отделяйте достатъчно време и го разпределяйте правилно:  научаването на нов език не става за една нощ.То изисква дtime to learnостатъчно време за говорене, слушане и затвърждаване на вече наученото. Ако не отделите време за практикуване на езика, няма как да достигнете желаните резултати. Ежедневната доза е минимум 10 минути, посветени на новия език. Гледайте филми без субтитри (сериалите са най-удобни поради по-краткото времетраене), слушайте радио или гледайте новини, прочете статия или пост в интернет, гледайте клипове в YouTube, разговаряйте с носители на езика.

Вярвайте в себе си:  страхът може да е найголемият ви враг, ако го допуснете. Не се страхувайте да говорите. Ако постоянно отказвате да разговаряте, защото се страхувате, че може да звучите глупаво, никога няма да напредspeaker with confidenceнете толкова, колкото всъщност бихте могли. Започнете с по-прости фрази, постепенно разширявайте темите и с времето речта ви ще се обогати, ще стане гладка и уверена.

 

Не поглеждайте постоянно в речника: спомняте ли сикак се научихте да говорите на български?Постоянно ли се ровихте в речника или слушахте и търсехте подсказките в контекста, които да ви помогнат да схванете вероятното значение на дума или фраза? Речниците и справочниците са добри, но най-доброто средство за успешното проговаряне на език са вашите уши. Научете се да слушате мелодиката на езика и много скоро ще говорите гладко и правилно, просто защото всяка грешка ще драска слуха ви.

Не се интересувайте само от езика: да учиш чужд език е повече от това да преведеш това, което искаш да кажеш, от един език culture globeна друг. Новият език е ключът към цялата непозната досега култура. Когато го правите успешно, вие не просто учите езика, вие разбирате и се потапяте в нов начин на живот.

 

Изберете подходящия за вас метод: научването на език чрез самообучение е почти невъзможно. Езиковите обучения на Berlitz  learning methodви помагат да научите повече от 50 езика чрез уникалния си метод на преподаване, доказващ своята ефективност вече близо 140 години.

 

 

Научете повече как в Berlitz ще Ви помогнем да преодолеете бариерате пред говорене на английски език чрез програмите ни по Разговорен английски.

Share This