Изберете страница

140 години Berlitz!

Как започна всичко

 

През 2018 всички Berlitz езикови центрове по света празнуваме 140 години история и натрупан опит!

В течение на годината ще Ви запознаваме с различни любопитни моменти от историята на Berlitz, която е част от положителната промяна и невероятния напредък в комуникацията в целия свят. Днес всички хора по света сме много по-свързани един с друг, разполагаме с повече възможности да посетим всяко кътче на планетата и можем да общуваме свободно, да обменяме опит и идеи с хора от различни националности и култури.

Развитието на транспорта и технологиите имат огромен принос за това, но другата основна причина е все по-лесният и свободен достъп до езиково образование.  През последните 140 години все повече хора изучават или преподават чужди езици свободно и безпрепятствено в целия свят.

През последните десетилетия английският се превърна в световен език за комуникация и в лична цел за всеки човек по света, стремящ се към персонално развитие.

През изминалите 140 години Berlitz има значителен принос в тази посока – със своя комуникативен подход и с над 500 локации в цял свят Berlitz е осигурявал и продължава да осигурява висококачествено езиково обучение на милиони хора по света с идеята, че общуването е ключ към разбирателството и напредъка.

Maximilian Berlitz

Но как започва всичко – през далечната 1878 година Давид Берлицхаймер е млад немски емигрант в САЩ. Давид е беден, без подкрепа от родители и роднини, в нова непозната страна, но с богатството да владее няколко чужди езика. Воден от предприемаческия си дух, той решава да се възползва от благоприятните условия в САЩ и от наплива от емигранти по това време и основава собствено езиково училище в Роуд Айлънд, Провидънс. Променя и името си на по-лесното за изговаряне Максимилиян Берлиц. Новото училище бързо набира популярност и броят курсисти, изучаващи немски и френски език, расте бързо.

Младият Берлиц обаче се изправя пред ново предизвикателство – разболява се и му предстои продължително лечение.  Налага му се бързо да наеме друг учител по френски език, който да продължи водените от него занятия. Когато след интензивната кореспонденция французинът пристига, Максимилиян Берлиц с ужас установява, че новият преподавател изобщо не говори английски език, а единствено френски. При завръщането си от шестседмичното лечение, Берлиц, силно притеснен, бърза да посети  един от часовете по френски език с очакването учениците му да го засипят с оплаквания.  Това, което открива обаче, искрено го изненадва! Берлиц заварва своите ученици да говорят в час само на френски, да се забавляват и да намират начини да се разберат с новия си преподавател. Берлиц бързо осъзнава потенциала на този изцяло нов подход и решава да го развие в методическа посока.

Всичко това се случва през 1878 година, когато се е прилагал един-единствен начин на преподаване – основно чрез граматически упражнения и чрез постоянни обяснения от страна на преподавателя на родния език на учащите се.

Това, което Максимилиян Берлиц залага тогава, стои и днес в основата на Berlitz Метода – да се използва само езика, който се изучава, и да се набляга на устната комуникация, а не на граматически упражнения,  дори и за напълно начинаещи курсисти.

Тези основни принципи превръщат Berlitz Метода в универсален и качествен начин за изучаване на чужд език! Хиляди хора по света продължават да се доверяват на Berlitz заради бързите и високоефективни резултати.

Share This