Изберете страница
Is it hard to speak German_

Ако някога сте се чудили: “Труден език за научаване ли е немският?”, имаме много немски отговор за вас: Jein, дума, която е между “Ja” и “Nein” (между Да и Не) и предполага, че рядко има един верен отговор, когато става въпрос за говорене на немски.

Немският език изглежда доста сложен, но с практика и упражения ще се убедите, че не е толкова труден за за научаване. А ако вече знаете английски език, ще намерите и доста прилики между двата езика, вкл. и подобни думи и езикови структури. Това ще Ви даден допълнително предимство при овладяването му.

Ще изясним някои често срещани митове и погрешни схващания и ще ви дадем правилните инструменти, с които да проговорите плавно и гладко немски език, което ще се убедите, че всъщност е лесно.

How to learn German at home?

Трудно ли се учи немски език?

Трудно ли се учи немски? Това е често задаван въпрос към учителите и към хората, които вече го владеят. И така, какъв е отговорът? Истината е, че не можете да обобщите дали даден език е труден за научаване. Всичко зависи от близостта на езика до майчиния ви език, предишния ви опит в изучаването на езици, стила на учене и, разбира се, вашата лична мотивация!

Някои хора смятат, че е много лесно да научат нови езици, докато други се нуждаят от малко повече време и търсят по-задълбочено и персонализирано обучение като индивидуални уроци по немски език.

Това зависи и от вашите разбирания, какво значи да говорите език. Някои хора гордо ще обявят, че “говорят и немски”, защото могат да кажат “Guten Tag, Fräulein” , “Wie geht’s?” и числата от 1 до 100 и това е чудесно начало! Увереността определено помага да се научи език.

Добрата новина е, че е изключително лесно да се вземат прости немски фрази като горецитираните. Лошата новина е, че граматически погледнато, немският е сложен език. Като цяло със сигурност може да заявим, че е лесно да се научат основите на немския, но е трудно да се овладее немския до съвършенство.

 

5 причини, поради които някои хора вярват, че е трудно да научат немски

Study German in a group course
  1. Сложни граматически правила

С четири различни падежа (именителен, винителен, дателен, генитивен), спрежение на глаголи, деклинация на съществителни и други сложни синтактични структури, немските граматически правила могат да изглеждат изключително сложни за започващите.

  1. Дълги думи

Немският език е известен със своите легендарно дълги думи (като Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz). Това са не само предизвикателства за произнасяне, но също така могат да бъдат трудни за разбиране. Номерът е да ги разбиете на по-малки компоненти и на думите, които съдържат!

  1. Произношение

Някои звуци в немския език, като гърленото “r”,  Умлауте “ä”, “ö” и “ü” не съществуват на български език и могат да бъдат трудни за научаване дори и да владеете вече английски.

  1. Родове на съществителни

Както и българският, немският език има три рода (мъжки, женски и среден род) за съществителните и запомнянето на рода на немски, да не говорим за съответните определителни и неопределителни членове (“der”, “die”, “das”, “ein”, “eine”, “ein”) може да бъде трудно за всеки обучаващ се. В края на краищата, кой знае защо масата е мъжки, а  прозорецът е среден род?

  1. Поставяне на глаголи

Структурата на изречението в немския често може да види глагола избутан до края на изречението, особено в подчинените изречения, което противоречи на обичайния ред на български. Понякога това означава, че можете да стигнете до края на изречението, без да имате идея какво се случва.

Какви са някои митове или погрешни схващания за изучаването на немски език

 

 

Немскитедумиизглеждаттака:

Действително немският е известен с дългите си думи, но не се плашете, това обикновено са само съставни думи, които могат да бъдат разбити на отделни кратки думи, с което всичко става съвсем разбираемо. Повечето думи на езика са доста кратки като “Haus”/къща или  “Baum”/дърво.

Немският не е красив език

Често срещан мит е, че немският звучи твърде грубо или гърлено, не е мелодичен. Може да има някаква истина в това, но ако отделите време и се задълбочите в поезията, музиката и литературата, ще откриете уникална красота и ритъм във фонетиката и изразите му. Немският също има меки и много красиви думи.

Немският е твърд език

На германците често се гледа стереотипно като на методични и подредени хора, но е категорична грешка да гледаме на техния език по същия начин. Немският език, в действителност, е много креативен, богат с изобретателни изрази и с доста свобода в структурата на изреченията си.

Two people smiling while they speak German with ease

Как да направим изучаването на немски език възможно най-бързо и лесно?

Не губете надежда, ще видите, че немският може да бъде лесен език за научаване, особено с тези полезни съвети и трикове:

Потапяне

Обградете се с езика ежедневно, независимо дали гледате немски филми, слушате подкасти или се сприятелите с носители на езика. Постоянното потапяне и практика не само ще засили ефекта от вашето обучение, но и ще усъвъренства произношението и разбирането на културните нюанси при общуването на немски.

Контекст

Съветваме ви да научавате цели фрази и изречения, вместо да запаметявате отделни думи. В един ествествен разговор ще употребявате цели фрази, нали? Също така учете в контекст на дадена ситуация. Всичко това ще ви помогне да разбирате и да изграждате вашите изречения интуитивно.

Поставяйте си малки цели

Добра стратегия да не губите мотивация е да си поставяте малки цели и след като ги постигнете, ще се чувствате удовлетворени и готови да продължите напред.

Share This