Изберете страница

Разговорен английски: Така говорят хората в действителност

Ако попитате различни хора защо искат да учат английски, най-често отговорът ще бъде, че искат да говорят по-уверено на работата си или с приятели от чужбина.Това всъщност е разговорният английски – да умееш да се изразяваш спокойно и свободно на английски. Това не непременно е свързано с това да си напреднал в езика, а е усещането, което имаш да общуваш без бариери.  Тоест това са две различни умения, и се оказва, че повечето хора всъщност търсят второто – именно да говорят естествено и уверено английски.

Какво е разговорен английски?

Разговорен английски е ежедневният език, на който хората всъщност разговарят. Това е езикът, който ще чуете в магазина, във фитнес залата или когато говорите с приятели и колеги нейтив спийкъри. Или с други думи това е английският, използван за комуникация.

Докато формалният английски строго се опира на правила и точни структури, то разговорният английски е много по-гъвкав и свободен, с много вариации. Това го прави по-лесен да се научи, но е и много по-забавно да се говори.

С какво се отличава разговорният английски?

Разбира се, разговорният английски е неформален. Вижте два примера за фрази на английски език:

  • “Hello, how are you doing? Hopefully, everything is going well.”
  • “Hey! What’s going on? You doing ok?”

Първата фраза например обичайно ще срещнете в популярните учебници и това ще научите в повечето курсове по английски език.

Втората фраза е много вероятно да чуете в реален разговор между приятели. По този начин хората разговарят в ежедневието си. Но е доста вероятно да не прочетете такава фраза в учебниците по английски.

 

Защо трябва да учите разговорен английски?

Ако желаете да учите английски, е много по-важно да овладеете разговорния английски, отколкото формалния език. Формалният английски има своето приложение, най-вече в образователни и научни кръгове и институции. Дори и в обичайните бизнес и професионални среди много повече ще чуете разговорен английски, отколкото формалния.

Освен основната цел да общувате, разговорния английски ще ви научи много за културата на англоговорящите страни. Много от изразите и фразите разговорно отразяват културата и някакви предишни събития.  Ако ги познавате и владеете, това ще ви направи много по-уверени в общуването.

Какъв е най-добрият начин да научите разговорен английски?

Най-добрият начин е да се фокусирате върху това как се говори английски. Има много приложения и езикови курсове, в които се учи чрез четене. Когато учите от написани текстове, то тогава е доста вероятно да учите формален английски.  

От друга страна колкото повече чувате да се говори английски, толкова по-бързо ще усвоите говоренето в ежедневни ситуации. Така ще натрупате увереност да говорите с думи и изрази, типични за ежедневието.

Да разбирате и владеете и формалния, и неформалния английски е важно, но за повечето хора, разговорният език е този, който ще използвате по-често. Всъщност, много англоговорящи се затрудняват да разбират формалния английски.

Така че като учите английски, се постарайте да се фокусирате върху практичните умения да общувате на езика.

Научете повече и как в Berlitz преподаваме и наблягаме на разговорен английски. Прочетете повече на страницата ни Разговорен английски и Курсове по английски.

Share This