Изберете страница
Tip how to progress in German

“Всяко начало е трудно!” Тази известна поговорка е позната на мнозина, които учат немски като чужд език. След като сте направили първите стъпки и уменията ви по немски език нарастват, тогава е време да подобрите допълнително немския си език и да разширите собствените си умения. С тези съвети ще достигнете следващото ниво на езиково ниво.

Подобряването на немския език стана лесно – с тези съвети!

Всеки учи езика по различен начин. Ако знаете силните и слабите си страни, можете да работите върху тях по целенасочен начин. Следващите ни съвети са насочени предимно към лексиката, правописа и граматиката – въпреки че с някои от тях също ще подобрите уменията за слушане с разбиране и активно говорене. Разбира се, Berlitz предлага и професионална подкрепа за изучаване на немски език – както за начинаещи, така и за напреднали.

Разширете своя немски речник

Ако искате да подобрите уменията си по немски език и да разширите речника си, трябва да четете колкото е възможно повече. Чрез търсене на “синоними”, Вашият речник може да бъде разширен по целенасочен начин. С това ще внесете разнообразие в ежедневния си език и ще Ви дават възможност за по-добро разбиране на непознати думи.

  1. Вестници и списания

Чрез вестници и списания можете да покриете разнообразни теми и области на интерес. Дали хумористични,  развлекателни или научни теми зависи от вашето ниво на собствения език. Освен това двуезичните списания, напр. deutsch-perfekt.com, правят ученето по-лесно – често дори с прикачен списък с лексика. Има много уебсайтове онлайн, като например nachrichtenleicht.de, които са написани на прост език и следователно са подходящи и за изучаващи езика на начално ниво.

  1. Книги и комикси

Когато става въпрос за книги, сигурни сме, че бихте получили добър съвет за подходящо за вас четиво във всяка книжарница: не е нужно да е сложно произведение на световната литература, в  началото е достатъчна просто написана книга без сложни  изречения. Детската и юношеската литература е добро начало, а развлекателните и хумористични творби обикновено се лесни за разбиране.

Комикс класики като “Астерикс” или “Тинтин” също са много лесни за разбиране и затова ви ги препоръчваме. Най-важното е книгата да е увлекателна за вас.   Много книги имат и обозначено езиково ниво, за което са препоръчани.

Съвет: Когато четете, можете да си маркирате интересните думи или да ги изписвате на отделни индексни карти и след това да ги повтаряте.

Как да напреднем с немския език
  1. Компютърни игри

Много компютърни игри също се фокусират върху сюжета и комуникацията. Играчите трябва да решават пъзели и да се ориентират през езика в дигиталния свят. Благодарение на това, игрите могат да бъдат полезен начин да научите немски докато в същото време се забавлявате.

  1. Немско-немски речник

Ако вече имате основни познания, силно ви препоръчваме да използвате немско-немски речник вместо превод на български. Това може да ви помогне да осъзнаете по-добре значението на новата дума като в същото време да опознаете свързани термини и синоними.

  1. Настолни игри

Забавлението и приятелите често са най-добрият начин да се научите! Особено с настолни игри като “Scrabble”, “Taboo” или “Haste Worte?” Немският език може да се практикува добре в група. Тук отново по забавен начин ще упражнявате и разширявате речниковия си запас, за да поведете в играта.

Подобряване на немския правопис и граматика

Практика, практика, практика – това важи особено за правописа. Най-добрият начин да научите тънкостите на немския речник, граматика или пунктуация е да пишете.

  1. Диктовки

Диктовки от родители или приятели или пък с помощта на дигитални приложения като удобния за деца Easy Peasy са най-подходящи за това.

  1. Пишете на немски

Ако  си водите дневник или пък пишете блог, пробвайте да пишете и на немски език. Това можете да го използвате редовно, за да практикувате и подобрявате знанията си.

      8. Обсъждайте в онлайн форуми

Има и много интересни теми за обсъждане в онлайн форуми. В съответствие с личните интереси и предпочитания, речникът расте в обмен с другите. Големият брой теми гарантира, че винаги можете да научите нещо ново тук.

Немски като чужд език

Немският е сравнително сложен в сравнение с други езици. Различни случаи, неправилни глаголи, граматичен род или подчинително наклонение – дори носителите на езика никога не спират да учат. Добрата новина е, че “правенето на грешки е част от изучаването на езици“.

И ако сте достигнали високо ниво на обучение по книжовен немски език, винаги има какво да научите от множеството немски диалекти!

 

Как да напреднем с немския език
Share This