Изберете страница
German group of people drink beer and speak German

 

Опознаването на един език върви ръка за ръка с познанията за културата на дадената страна. Също толкова невъзможно е да се разбере една култура, без да се научи част от езика, колкото е невъзможно да се научи език, без да се разбере част от културата.

Най-лесният начин да се изобрази една култура винаги е чрез клишета. Така че, когато си представите германец в главата си, той може да носи традиционен баварски Lederhosen или Dirndl, геврек в едната ръка и голяма кана бира в другата, бързайки към Deutsche Bahn – но това е само един малък елемент от голямата картина.

 Германия е известна още като страната на поетите и мислителите. Богата на изкуство, литература, музика и технологични изобретения, немската култура е известна със своята отдаденост на върховите постижения, дълбоко уважение към историята, отстояване на свободата на мисълта и траен ангажимент за устойчивост.

На всеки, който учи и се интересува от немски език, ще му е полезно да научи за историята и културата на Германия. Така че нека се потопим в някои очарователни факти за германската култура, включително иновативния принос на Германия към изкуството, науката и философията, и да осветим пътя към по-дълбоко разбиране и оценяване на това, което прави Германия уникална.

Немски език и комуникация

Немски език

Немският език е един от най-говорените езици в Европейския съюз и е полезен избор за учене. Ето няколко любопитни факта за немския език:

 • Немският е официалният език на Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн
 • Носители на езика: Приблизително 95 милиона по целия свят
 • Приблизително 15 милиона души по света изучават немски като втори език (включително и вие!)
 • Немският има 4 букви, които други езици нямат няма: ä, ö, ü и ß
 • Немският е известен с изключително дългите думи: Според Duden, най-дългата немска дума в момента има 79 букви

 

Немски диалекти и регионални вариации

Има много немски диалекти и регионални вариации:

 • Литературен немски (Hochdeutsch): Стандартният език, използван във формален контекст в цялата страна
 • Ежедневен немски (Plattdeutsch): Говори се в северните райони, близо до Балтийско море
 • Баварски (Bairisch): Говори се в Бавария
 • Швабски (Schwäbisch): Баден-Вюртемберг и части от Бавария
 • Франконски (Fränkisch): Северна Бавария, части от Баден-Вюртемберг и Хесен
 • Саксонски (Sächsisch): Саксония и части от Саксония-Анхалт и Тюрингия
 • Берлин-Бранденбургски (Berlinerisch/Brandenburgisch): Берлин и околностите на Бранденбург
 • Пфалц немски (Pfälzisch): Райнланд-Пфалц и части от Саарланд
 • Долносаксонски (Niedersächsisch): Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и части от Нидерландия
 • Алемански немски (Alemannisch): Баден, части от Бавария, Швейцария, Елзас (Франция) и Лихтенщайн.
 • Швейцарски немски: Говорен в Швейцария, швейцарският немски има свое собствено разнообразие от диалекти
 • Австрийски немски: Австрийският немски също варира между различните региони на Австрия

 

Исторически контекст за немската култура

Историята на една страна влияе много на нейните вярвания и културни особености и оформя страната, в която се превръща. От ранното си племенно начало до съвременната демократична страна, която е днес, Германия претърпява значителни политически, социални и икономически трансформации.

Историята на Германия започва с германските племена, които са имали различни взаимодействия с Римската империя, завършвайки с известната битка при Тевтобургската гора през 9ти век, където те решително побеждават римляните. Тази победа гарантира, че германските племена ще останат непобедени от Рим и ще бъдат свободни да запазят своята независимост.

През вековете тези племена се превръщат в смесица от кралства и княжества, в крайна сметка обединени в единна национална държава под пруско ръководство през 1871 г., когато се ражда Германската империя.

Последвалите времена се характеризират с бърза индустриализация, технологичен напредък и силна армия, което прави Германия голяма европейска сила, която играе важна роля в Първата световна война.

Когато загубват войната, Версайският договор налага сурови наказания на Германия. Прекият резултат е икономически проблеми, социални вълнения и чувство за национално унижение. За съжаление, тези условия  стават плодородна почва за политически екстремизъм и очертават най-тъмната част на германската и вероятно на световната история.

През 1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер, отбелязвайки началото на националсоциалистическия режим, което води до Втората световна война и Холокоста и завършва едва през 1945 г. с падането на Германския райх. Германия е разделена между силите победителки на САЩ, Англия, Франция и Русия, но когато възниква напрежение между трите западни страни и Русия, Германия бързо е разделена на две, като Източна Германия е отделена, става ГДР (Германска демократична република) и попада към комунистическа Русия.

Обединението се случва на 3 октомври 1990 г., отбелязвайки началото на Германия такава, каквато е днес.

Сред германците, особено сред образованите, млади германци, веднага се забелязва дълбокото подозрение към националистическите ценности и изявения патриотизъм. Доста рядко ще видите германски знамена, основно ще са по време на футболното първенство, а Германия едва ли скоро отново ще има силна армия. Именно така историята на Германия белязва много от ценностите на нейните граждани.

German group of people

Значение на учтивостта и формалността

 Германците са известни с това, че за тях са много важни учтивостта и формалностите в комуникацията , като използват титли и фамилни имена, когато говорят с непознати. Но това не е универсално правило! Ако някой ви е представен чрез общ приятел или като колега, ще е по-подходящо да използвате неформалното “du”, а не “Sie”.

На интервю за работа или когато говорите с напълно непознат, може да решите от предпазливост да използвате “Sie”/“Вие“, но най-безопасно е винаги да копирате формата, която отсрещната страна използва към Вас.

Стилове на общуване в бизнес и социални среди

Разбирането и адаптирането към различни стилове на комуникация е от съществено значение, ако искате да изградите положителни взаимоотношения и да имате ефективни взаимодействия. В Германия комуникацията е смесица от прямота, директност и формалност. Все пак йерархиите не са толкова важни, колкото са в японската или тайландската култура, например.

Семейни ценности и социален етикет в немската култура

Германските семейни ценности включват уважение, отговорност и силно чувство за общност. Социалният етикет обикновено включва точност, директна комуникация и високо зачитане на неприкосновеността на личния живот. Поддържането на тези споделени ценности е от решаващо значение за изграждането на взаимоотношения и социалното сближаване.

Семейство

Семейството играе важна роля във всяко общество и немската култура не е изключение. Това е крайъгълният камък на социалната структура. Обикновено широкото семейство оабче има второстепенна роля.

Точност и ефективност

Вярно е, важни са. Точността се разглежда като знак на уважение и доверие в Германия, защото ефективността е високо ценена, както в личен, така и в професионален контекст. Това отразява доколко  ценни са реда и планирането.

Облекло 

В германската култура облеклото не играе толкова голяма роля, колкото в модната Италия или по-консервативните страни, които наблягат на скромността. Вместо това за германците дрехите са функционални и удобни. Разбира се, много немци ценят модата и искат да изразят себе си чрез стила си, но все пак не случайно типичния германец се изобразява като носещ Birkenstock с чорапи. Просто е толкова лесно и удобно, а германците обичат дрехите им  да са такива, каквито са и повечето неща в ежедневието им: ясни и практични.

Германците и природата

Германската култура и обичаи са съсредоточени около живота на открито и физическите дейности, като туризъм, колоездене и други спортове, независимо от сезона. В Германия по-малко хора карат автомобили, особено в големите градове. Вместо това те разчитат на обществения транспорт, ходенето пеша или колоезденето до работа.

Баланс между професионалния и личния живот

Германците поставят силен акцент върху баланса между професионалния и личния живот, като високо значение има свободното време и времето със семейството пред професионалните ангажименти. Това се отразява и в силната им подкрепа за политиките за ваканционно време и родителски отпуск.

Немска трудова култура

В Германия принципът на равновесие между професионалния и личния живот се улеснява чрез добре дефинирано работно време, щедри политики за отпуските и законова рамка, която подкрепя дълъг родителски отпуск и за двамата родители.

От германските професионалисти се очаква да покажат висока степен на точност, компетентност, прецизност и внимание към детайла, но има ясна граница между работата и личния живот. Германците обичат да поддържат фокус и производителност през работно време, а след това да запретнат ръкави и да се насладят  на Feierabendbierchen (малката бира след работа) веднага щом часовникът удари 5.

 

Ако се чувствате вдъхновени да започнете пътешествието към изучаване на немски език, проверете и за нашите Обучения по немски език!

курсове по немски
Share This