Изберете страница
How to order coffee in Italian?

 

Предупреждение към всички любители на чая и безалкохолните напитки, тук ще надникнем в царството на кофеина! Наричано също: Италия. Автор на статията е Valentina Fornelli от berlitz.com

Италианците пият повече от 26 000 000 кафета на ден в 150 000 кафенета в цялата страна, да не говорим за многото кафета, които се пият вкъщи, или в ресторанти, офиси, фитнес зали, библиотеки, бензиностанции и други, списъкът просто е много дълъг.

В Италия пием кафе, за:

 1. събуждане като част от ритуал за добро утро;
 2. да си починем и освежим по време на работа – “pausa”;
 3. да приключим след вкусно ястие;
 4. да се насладим на сладки приказки и среща с приятел; или
 5. миг на свещено спокойствие.

А италианското кафе, гордо потвърждаваме, е най-доброто в света.

Е, разбира се, това със сигурност е въпрос на личен вкус, но все пак определено трябва да включите пиенето на кафе при следващото си пътуване в Италия.

В нашата статия ще се научите как да поръчате кафе на италиански език и да откриете всички термини, изрази и навици, които съставляват италианската кафе култура.

 

Как да кажем кафе на италиански

Италианската дума за кафе на италиански е сходна на думата в много други езици, тъй като всички те идват от арабската дума “qahwa“. Но има десетки варианти на кафе, които можете да поръчате и опитате. Нека ги проверим.

Order coffee in Italy - Italian course for beginners
На италиански език На български език Как се произнася? Какво представлява?
Caffè кафе kafˈfɛ Когато поръчате кафе в Италия, очаквайте винаги съвсем късо и силно еспресо.
Caffè macchiato Макиато kafˈfɛ makˈkjato Еспресо с лъжица млечна пяна.
Caffè macchiato freddo Буквално: Студено бяло кафе kafˈfɛ makˈkjato ˈfred.do Еспресо с капка студено мляко, което обикновено вие сами си добавяте.
Cappuccino Капучино kap.putˈt͡ʃi.no Еспресо, полято с млечна пяна, сервирано в голяма чаша (според италианските стандарти).
Latte macchiato Лате Макиато lat.te makˈkjato Чаша горещо мляко, смесено с малко кафе.
Caffelatte Кафе Лате kafˈfɛˈlat.te Еспресо с горещо мляко, сервирано във висока стъклена чаша.
Caffè lungo Еспресо kafˈfɛ ˈlun.ɡo Малко по-дълго еспресо (с повече вида), подобно на еспресото, сервирано извън Италия.
Marocchino Марочино – Мароканско кафе ma.rokˈki.no Еспресо с какао и млечна пяна.
Mocaccino или Mokaccino Мокачино mo.kaˈt͡ʃi.no Еспресо с тъмен шоколад или шоколадов сироп и млечна пяна.
Deca Безкофеиново кафе de.ka Еспресо без кофеин.
Caffè americano Кафе Американо kafˈfɛ a.me.riˈka.no Еспресо с голямо количество гореща вода. Сервира се в чаша за капучино.
Caffè ristretto Късо еспресо kafˈfɛ riˈstret.to Съвсем късо и концентрирано еспресо.
Caffè corretto Буквално: фисирано кафе kafˈfɛ korˈrɛt.to Еспресо с алкохолна напитка, обичайно граппа или самбука.
Crema di caffè Кафе крем krɛ.ma di kafˈfɛ Студен кафе-крем, сервиран в ниска стъклена чаша.
Caffè freddo Студено кафе/Айс кафе kafˈfɛ ˈfred.do Еспресо с бучка лед.
Caffè shakerato Шакерато kafˈfɛ ˈʃe.ke.ra.to Aлкохолна напитка, съдържаща лед и еспресо.
Nutellino Нутелино nuːˈtɛl.li-no Еспресо с лъжица Nutella и понякога бита сметана.
Ginseng Кафе с женшен ʒin.sɛŋ Еспресо с корен от женшен.

 

Сигурно вече сте осъзнали, че италианците са маниаци на тема кафе и видове кафе. В допълнение на изброените вече напитки, всеки регион си има и свои типични специални кафе напитки:

Caffè con panna Буквално: Кафе с пяна kafˈfɛ con ˈpan.na Типично за Генуа: Еспресо с лъжица бита сметана.
Bicerin “Bicerin” означава малка стъклена чаша на диалекта от Торино. bi.t͡ʃe.rin Типично за Торино: Еспресо с горещ шоколад и сметана.
Caffè con la cremina Буквално: Кафе с малко сметана kafˈfɛ con la ˈkrɛ.mi.na Типично за Неапол: Повечето кафенета сервират кафе със сметана, направена от миксиране на първите капки кафе от машината със захар.
small group course

 Как да си поръчаме кафе на италиански език?

След като научихте основни думи, свързани с италианското кафе, е време да ви дадем и няколко фрази как да поръчате на италиански език:

на български език на италиански език Как се произнася?
Искам едно кафе, моля. Vorrei un caffé, per favore Vorˈrɛj un Kafˈfɛ per faˈvo.re
Едно безкофеиново капучино, моля. Vorrei un cappuccino deca, per favore Vorˈrɛj un kap.putˈt͡ʃi.no de.ka per faˈvo.re
Едно ечемичено кафе със соево мляко, моля. Vorrei un caffè d’orzo con latte di soia, per favore Vorˈrɛj un Kafˈfɛ dˈɔr.d͡zo con lat.te di ˈsɔ.ja per faˈvo.re

 

Кратък гид към историята на италианското кафе и кафе културата в Италия

 

Като италианка мога да призная – ние, италианците, обичаме традициите и специфичните си културни обичаи и правила. Особено когато са свързани с това какво слагаме на масата, дори и да е на маса в кафене. Те ни карат да се чувстваме сигурни и ни дават усещане за колективна идентичност, отвъд стотиците дребни неща, които ни разделят (като от кой регион сме, на какъв диалект говорим, кой футболен отбор подкрепяме).

Освен това е важно да се помни, че Италия, и по-специално Венеция, е мястото, от което кафето – тази древна напитка, известна и обичана от по-голямата част от мюсюлманското население – е влязло в Западна Европа. В Италия кафето предизвика вълнение у всеки. Забавен факт е, че след като през 16-ти век опитва кафе за първи път, папа Климент VIII заявява, че кафето е толкова добро, че би трявабало да се счита за смъртен грях, ако само “неверници”/”нехристияни” го консумират.

Всъщност любовната история между Италия и кафето е многовековна и до ден днешен пали страстите на всеки италианец.

Сега нека открием някои от най-интересните – и странни – правила на тази специална връзка:

 • На първо място, малко повече терминология, свързана с кафето. Тъй като почти всички кафенета в Италия сервират също и алкохол, терминът “бар” се е превърнал в синоним на “кафене”. Ето защо, ако чуете през деня италианци да казват, че отиват в бара, това не означава, че ще се почерпят с чаша вино или бира, а по-вероятно ще изпият по чаша кафе. Международните думи за кафене, които са “caffè” или “caffetteria”, не са толкова често употребявани в Италия.
 • В Италия можете да изпиете кафето си, докато стоите на бара; можете сами да си занесете чашата до избраната маса, или да седнете на масата и да изчакате да ви сервират. Докато цената обикновено е една и съща за първите два варианта (1€-1.30€), то тя може да е по-висока при третия вариант.
 • Много чужденци са удивени от това колко малко кафе всъщност има в италианското кафе и колко силно е то. Но на нас, италианците, ни харесва точно по този начин. Колкото по-късо, толкова по-добре.
 • Искате ли наистина да се слеете с местните? Никога не поръчвайте капучино следобед. И моля, никога не го поръчвайте в края на храненето.
 • За някои хора чашата, в която се сипва кафето, е много важна. Някои ценители например се кълнат, че кафето има по-добър вкус в стъклена чаша и специално искат “caffè in vetro” (кафе в стъклена чаша).
 • Една от най-хубавите традиции, свързани с кафето, е родена в Неапол и се наричаcaffè sospeso” (чакащо кафе). Можете да отидете в кафене, да изпиете едно кафе и да платите за две. Второто платено кафе ще отиде при напълно непознат, който иначе не би могъл да си го позволи.

 

Сега, когато сте се заредили с кофеин, можете да продължите да учите италиански с нашите следващи блог статии и Reels в социалните мрежи, посветени на Италия, или започнете курс по италиански с Berlitz, за да се потопите напълно в италианския език и култура!

 

Share This