Предупреждение към всички любители на чая и безалкохолните напитки, тук ще надникнем в царството на кофеина! Наричано също: Италия. Автор на статията е Valentina Fornelli от berlitz.com
Италианците пият повече от 26 000 000 кафета на ден в 150 000 кафенета в цялата страна, да не говорим за многото кафета, които се пият вкъщи, или в ресторанти, офиси, фитнес зали, библиотеки, бензиностанции и други, списъкът просто е много дълъг.
В Италия пием кафе, за:
- събуждане като част от ритуал за добро утро;
- да си починем и освежим по време на работа – “pausa”;
- да приключим след вкусно ястие;
- да се насладим на сладки приказки и среща с приятел; или
- миг на свещено спокойствие.
А италианското кафе, гордо потвърждаваме, е най-доброто в света.
Е, разбира се, това със сигурност е въпрос на личен вкус, но все пак определено трябва да включите пиенето на кафе при следващото си пътуване в Италия.
В нашата статия ще се научите как да поръчате кафе на италиански език и да откриете всички термини, изрази и навици, които съставляват италианската кафе култура.
Как да кажем кафе на италиански
Италианската дума за кафе на италиански е сходна на думата в много други езици, тъй като всички те идват от арабската дума “qahwa“. Но има десетки варианти на кафе, които можете да поръчате и опитате. Нека ги проверим.
На италиански език | На български език | Как се произнася? | Какво представлява? |
Caffè | кафе | kafˈfɛ | Когато поръчате кафе в Италия, очаквайте винаги съвсем късо и силно еспресо. |
Caffè macchiato | Макиато | kafˈfɛ makˈkjato | Еспресо с лъжица млечна пяна. |
Caffè macchiato freddo | Буквално: Студено бяло кафе | kafˈfɛ makˈkjato ˈfred.do | Еспресо с капка студено мляко, което обикновено вие сами си добавяте. |
Cappuccino | Капучино | kap.putˈt͡ʃi.no | Еспресо, полято с млечна пяна, сервирано в голяма чаша (според италианските стандарти). |
Latte macchiato | Лате Макиато | lat.te makˈkjato | Чаша горещо мляко, смесено с малко кафе. |
Caffelatte | Кафе Лате | kafˈfɛˈlat.te | Еспресо с горещо мляко, сервирано във висока стъклена чаша. |
Caffè lungo | Еспресо | kafˈfɛ ˈlun.ɡo | Малко по-дълго еспресо (с повече вида), подобно на еспресото, сервирано извън Италия. |
Marocchino | Марочино – Мароканско кафе | ma.rokˈki.no | Еспресо с какао и млечна пяна. |
Mocaccino или Mokaccino | Мокачино | mo.kaˈt͡ʃi.no | Еспресо с тъмен шоколад или шоколадов сироп и млечна пяна. |
Deca | Безкофеиново кафе | de.ka | Еспресо без кофеин. |
Caffè americano | Кафе Американо | kafˈfɛ a.me.riˈka.no | Еспресо с голямо количество гореща вода. Сервира се в чаша за капучино. |
Caffè ristretto | Късо еспресо | kafˈfɛ riˈstret.to | Съвсем късо и концентрирано еспресо. |
Caffè corretto | Буквално: фисирано кафе | kafˈfɛ korˈrɛt.to | Еспресо с алкохолна напитка, обичайно граппа или самбука. |
Crema di caffè | Кафе крем | krɛ.ma di kafˈfɛ | Студен кафе-крем, сервиран в ниска стъклена чаша. |
Caffè freddo | Студено кафе/Айс кафе | kafˈfɛ ˈfred.do | Еспресо с бучка лед. |
Caffè shakerato | Шакерато | kafˈfɛ ˈʃe.ke.ra.to | Aлкохолна напитка, съдържаща лед и еспресо. |
Nutellino | Нутелино | nuːˈtɛl.li-no | Еспресо с лъжица Nutella и понякога бита сметана. |
Ginseng | Кафе с женшен | ʒin.sɛŋ | Еспресо с корен от женшен. |
Сигурно вече сте осъзнали, че италианците са маниаци на тема кафе и видове кафе. В допълнение на изброените вече напитки, всеки регион си има и свои типични специални кафе напитки:
Caffè con panna | Буквално: Кафе с пяна | kafˈfɛ con ˈpan.na | Типично за Генуа: Еспресо с лъжица бита сметана. |
Bicerin | “Bicerin” означава малка стъклена чаша на диалекта от Торино. | bi.t͡ʃe.rin | Типично за Торино: Еспресо с горещ шоколад и сметана. |
Caffè con la cremina | Буквално: Кафе с малко сметана | kafˈfɛ con la ˈkrɛ.mi.na | Типично за Неапол: Повечето кафенета сервират кафе със сметана, направена от миксиране на първите капки кафе от машината със захар. |
Как да си поръчаме кафе на италиански език?
След като научихте основни думи, свързани с италианското кафе, е време да ви дадем и няколко фрази как да поръчате на италиански език:
на български език | на италиански език | Как се произнася? |
Искам едно кафе, моля. | Vorrei un caffé, per favore | Vorˈrɛj un Kafˈfɛ per faˈvo.re |
Едно безкофеиново капучино, моля. | Vorrei un cappuccino deca, per favore | Vorˈrɛj un kap.putˈt͡ʃi.no de.ka per faˈvo.re |
Едно ечемичено кафе със соево мляко, моля. | Vorrei un caffè d’orzo con latte di soia, per favore | Vorˈrɛj un Kafˈfɛ dˈɔr.d͡zo con lat.te di ˈsɔ.ja per faˈvo.re |
Кратък гид към историята на италианското кафе и кафе културата в Италия
Като италианка мога да призная – ние, италианците, обичаме традициите и специфичните си културни обичаи и правила. Особено когато са свързани с това какво слагаме на масата, дори и да е на маса в кафене. Те ни карат да се чувстваме сигурни и ни дават усещане за колективна идентичност, отвъд стотиците дребни неща, които ни разделят (като от кой регион сме, на какъв диалект говорим, кой футболен отбор подкрепяме).
Освен това е важно да се помни, че Италия, и по-специално Венеция, е мястото, от което кафето – тази древна напитка, известна и обичана от по-голямата част от мюсюлманското население – е влязло в Западна Европа. В Италия кафето предизвика вълнение у всеки. Забавен факт е, че след като през 16-ти век опитва кафе за първи път, папа Климент VIII заявява, че кафето е толкова добро, че би трявабало да се счита за смъртен грях, ако само “неверници”/”нехристияни” го консумират.
Всъщност любовната история между Италия и кафето е многовековна и до ден днешен пали страстите на всеки италианец.
Сега нека открием някои от най-интересните – и странни – правила на тази специална връзка:
- На първо място, малко повече терминология, свързана с кафето. Тъй като почти всички кафенета в Италия сервират също и алкохол, терминът “бар” се е превърнал в синоним на “кафене”. Ето защо, ако чуете през деня италианци да казват, че отиват в бара, това не означава, че ще се почерпят с чаша вино или бира, а по-вероятно ще изпият по чаша кафе. Международните думи за кафене, които са “caffè” или “caffetteria”, не са толкова често употребявани в Италия.
- В Италия можете да изпиете кафето си, докато стоите на бара; можете сами да си занесете чашата до избраната маса, или да седнете на масата и да изчакате да ви сервират. Докато цената обикновено е една и съща за първите два варианта (1€-1.30€), то тя може да е по-висока при третия вариант.
- Много чужденци са удивени от това колко малко кафе всъщност има в италианското кафе и колко силно е то. Но на нас, италианците, ни харесва точно по този начин. Колкото по-късо, толкова по-добре.
- Искате ли наистина да се слеете с местните? Никога не поръчвайте капучино следобед. И моля, никога не го поръчвайте в края на храненето.
- За някои хора чашата, в която се сипва кафето, е много важна. Някои ценители например се кълнат, че кафето има по-добър вкус в стъклена чаша и специално искат “caffè in vetro” (кафе в стъклена чаша).
- Една от най-хубавите традиции, свързани с кафето, е родена в Неапол и се нарича “caffè sospeso” (чакащо кафе). Можете да отидете в кафене, да изпиете едно кафе и да платите за две. Второто платено кафе ще отиде при напълно непознат, който иначе не би могъл да си го позволи.
Сега, когато сте се заредили с кофеин, можете да продължите да учите италиански с нашите следващи блог статии и Reels в социалните мрежи, посветени на Италия, или започнете курс по италиански с Berlitz, за да се потопите напълно в италианския език и култура!