Изберете страница

 

ИЗУЧАВАНЕТО НА НОВ ЕЗИК МОЖЕ ДА ЗАБАВИ СТАРЕЕНЕТО НА МОЗЪКА

 

Един от фундаменталните въпроси пред нас е: как да забавим процеса на стареене на нашия мозък, за да живеем по-дълго и по-здравословно? Докато по-традиционните проучвания изследваха най-вече физически критерии, като хранителен режим и упражнения, сега фокусът е насочен към умствени занимания. Една от дейностите, за която е доказано, че спира стареенето на мозъка своевременно, е способността да се говорят чужди езици. Положителното влияние върху мозъка на изучаването на чужд език не се ограничава само до повишаването на когнитивните функции. Според нови проучвания, то може да забави началото на деменцията и да поддържа мозъка функциониращ и буден за по-продължителен период. Изследването спомага за формирането на нов начин на мислене как да се увеличи качеството на живот на застаряващите хора. А това е от особена важност, тъй като продължителността на живот расте. При положение че хората живеят по-дълго, въпросът сега е как те могат да поддържат активни клетките, отговарящи за когнитивните функции, до 90 години и нагоре.

Как изучаването на чужд език забавя стареенето на мозъка?

Един от най-добрите примери, илюстриращи влиянието на билингвизма (двуезичие) върху мозъка, е от проучване, проведено от Университета в Единбург. Изследването включвало 835 участници с роден език английски, живеещи около Единбург, Шотландия. През 1947 година, на 11 годишна възраст, всички участници получили тест за интелигентност. На същите хора е даден втори тест за интелигентност между 2008 и 2010 година, когато са били над 70 годишни. Участниците, които са ползвали два или повече езика, са имали осезаемо по-добри когнитивни способности на втория тест, като най-големите разлики се отразили в общата интелигентност и в четенето. Едно удивително заключение от проучването било, че увеличаването на когнитивните способности се наблюдавало при участници, които изучавали втори или трети език на по-късен етап от живота си. Положителните страни от ученето на чужд език на по-ранна възраст са добре познати и документирани, а проучването доказало, че същите занимания на по-късна възраст отново имат своите когнитивни ползи. Според провелите изследването, нарастването в когнитивните способности не може да се обясни чрез вродена интелигентност. Моделите, които открили, показали, че нарастването е резултат от билингвизъм (двуезичие).

Как изучаването на нов език забавя стареенето на мозъка?

Учените вярват, че ключът към забавянето на стареенето на мозъка е поддържането му активен и конкретното активиране на различни негови области. Билингвизмът е като мозъчен фитнес. Доказано е, че хора, които говорят множество езици, разсъждават и обмислят различните думи и фрази на всеки от езиците, които ползват. Тази дейност поддържа мозъка им зает докато разговарят. Двуезичните/билингвистични мозъци са не само по-заети, но и използват различни части, особено в префронталната кора, двустранните надмаргинални извивки и предния цингулат. Повишената функция в тези области, дължаща се на изучаването на чужд език, поддържа мозъка ангажиран по продуктивен начин, което забавя процеса на стареене.

Какви са ползите от по-бавното стареене на мозъка?

Ползите от по-бавното стареене на мозъка са повишено качество на живот на по-късна възраст. По-добрите когнитивни способности позволяват по-бърза преработка на информацията и по-добра памет – нещо, което е от изключителна важност за по-качествен начин на живот. Освен подсилените когнитивни способности, забавянето в стареенето на мозъка помага и в борбата с невродегенерацията. Билингвизмът може да компенсира деменцията и дори при тези, които са страдали от невродегенерация, способността да говорят на повече от един език им помага, чрез използването на други мозъчни мрежи и свързващи пътеки. Това може да допринесе за удължаване на здравословното състояние на мозъка за по-дълги периоди от време.

Кога е най-доброто време да започнем да учим чужд език?

Докато проучвания във времето са установили, че е по-лесно да се научи език на ранна възраст, изследванията за стареенето на мозъка вече показват, че възрастта няма значение. Хората, които учат нов език на по-късен етап в живота си виждат същите ползи срещу стареенето на мозъка, както онези, които са учили по-рано. Този резултат насочва някои към хипотезата, че изучаването на втори език би могло всъщност да бъде лечение за хора с признаци на деменция на по-ранен етап от живота. По този начин, според учените, можете да запазите когнитивните си функции дори и да развиете невродегенеративно заболяване. Хипотезата е базирана върху мисловната дейност, необходима за научаването и използването на втори език. Има толкова ползи в изучаването на чужд език, а с това ново изследване, най-важната вече е доказана. Затова, ако искате да имате по-дълъг и пълноценен живот, може би ще решите да учите испански, или да се запишете на онлайн урок по немски сега. Няма значение на колко години сте, със сигурност тепърва ще усетите положителните страни на процеса.

Berlitz е една от езиковите школи в София, в която чрез разговорни занятия по избран от Вас език, тренирате мозъка си и овладявате любим език.

Share This