Изберете страница

България е една от най-старите европейски държави, като е запазила името си от създаването си през 7-ми век до сега. Страната ни има богата и интересна история, която е пряко свързана с траки, римляни, византийци, славяни, с османската империя и руското влияние. Ценните археологически находки, като например най-старото в света златно съкровище, са толкова многобройни, че единствено Италия и Гърция разполагат с повече.

Освен с богата многовековна история България се гордее и с разнообразната си природа. Страната разполага с море (Черно море), реки, в това число и Дунав, равнини и планини. Всички тези места се посещават от туристи от цял свят. На територията на страната се намира най-високият връх на Балканския полуостров – вр. Мусала, 2925 м. Самият Балкански полуостров носи името на Балкана, или Стара планина – една от най-дългите планински вериги на полуострова, която пресича територията на цяла България.

Днес България е член на Европейския съюз, НАТО и Световната търговска организация. Броят на посещаващите страната чуждестранни граждани расте всяка година като над 10 милиона е бил броят им за 2016г. Броят на чуждестранните компании, които избират България за инвестиране и за отваряне на нови офиси, също расте всяка година.

Факти за българския език:

  • най-старият документиран славянски език
  • днес български говорят над 10 милиона души
  • кирилицата е създадена в края на 9-ти век
  • днес повече от 252 млн. души в света използват кирилицата като официална азбука –
  • след латинската и гръцката азбука, кирилицата е третата официална азбука на ЕС
  • 24-ти май е официален празник в България – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Особености на българската азбука

Българската азбука се основава на кирилицата. Съдържа 30 букви – 6 гласни и 24 съгласни. Част от съгласните имат меко и твърдо звучене. Някои от буквите се изписват и четат по идентичен с латинската азбука начин – напр. А, М, Т. Други букви се изписват като латински, но се произнасят по съвсем различен начин – напр. Н (N) или С (S). Има и букви, които са уникални за кирилицата – като Я, Ю, Ш и Щ, които отговарят на звуците като ja, yu, sh, sht.

За разлика от останалите славянски езици в българския език няма звук и буква за „йе“ /je като например Sarajevo е Saraevo /Сараево, Jelena e Еlena /Елена, Boris Yeltsin e Eltsin /Елцин.

Българската граматика

В българския език има 3 рода – мъжки, женски и среден, използват се общо 9 времена и има остатъци от падежи.

Полезни изрази

Голям процент от българите в столицата и в големите градове владеят английски, но биха се зарадвали, ако размените няколко основни поздрава с тях на български.

Hello! – Здравей! / Здравейте!

How are you? – Как си? /Как сте?

Good bye! – Довиждане! / Чао!

What is your name? – Как се казваш? / Как се казвате?

My name is … – Аз съм … / Аз се казвам…

Do you speak English? – Говорите ли английски? / Говориш ли английски?

Yes/No/A bit – Да / Не / Малко

Berlitz Sofia предлага програми за български език за чужденци – за начинаещи, средно напреднали и напреднали курсисти.  с индивидуални занятия или в малка група с до 6 участници. Прочетете повече и на страницата ни Bulgarian for foreigners.

Share This